rvw-logo
RVW Advies

Vastgoed-B.V. en bedrijfsopvolging, een goede voorbereiding loont - 07 mei 2018

Bij schenking van aandelen van uw bedrijf aan uw kinderen kan mogelijk een beroep worden gedaan op de vrijstelling voor bedrijfsopvolging. De belastingbesparing van deze faciliteit kan flink oplopen. Tot een waarde van ruim € 1 miljoen hoeft er geen schenkbelasting te worden betaald.

Deze vrijstelling kan alleen worden gebruikt voor aandelen van een actieve onderneming. ‘Actief’ wil zeggen dat de werkzaamheden duidelijk verder gaan dan het beheren van een passieve vastgoed-beleggingsportefeuille. Die actieve werkzaamheden moeten ook een hoger rendement opleveren.

De Belastingdienst zal een vastgoed-BV niet snel als een actieve onderneming aanmerken.

Gelukkig hebben de rechters wel oog voor de omstandigheden van het geval. In een recente zaak had een vastgoed-BV de beschikking over een commerciële, een juridische en een administratieve afdeling. Het klein tot middelgroot onderhoud werd door de eigen technische dienst uitgevoerd, die ook toezicht hield bij grote verbouwingen. Volgens de belastingrechter was in dat geval sprake van een actieve onderneming.

In een andere zaak vond de vastgoedontwikkeling plaats in eigen beheer en hield men zich intensief bezig met relatiebeheer. Ook hier was sprake van een actieve onderneming. Beide zaken hadden betrekking op een omvangrijke onroerendgoedportefeuille.

In een zaak die deze week werd gepubliceerd liep het echter minder goed af. In die zaak hield de onderneming zich niet bezig met projectontwikkeling en werden er geen extra diensten aan de huurders verricht. De onroerendgoedportefeuille was niet omvangrijk en werd tegen een geïndexeerde prijs verhuurd. Dat vond de belastingrechter onvoldoende, er was geen actieve onderneming.

Zoals u ziet is de invulling van het begrip ‘actieve onderneming’ erg afhankelijk van de feiten. Bij een bedrijfsopvolging is het verstandig om al in een vroeg stadium voorbereidingen te treffen. Soms is het mogelijk om de vastgoed-onderneming te herstructureren, waardoor deze duidelijker aan de voorwaarden van een actieve onderneming gaat voldoen.

Als belastingadviseur heb ik daar veel ervaring in en help ik u graag uw bedrijfsopvolging zo goed mogelijk voor te bereiden. Neem daarvoor vrijblijvend contact met mij op, ik sta u graag te woord.

Deel dit artikel