rvw-logo
RVW Advies

Och was ik maar bij moeder thuis gebleven - 19 november 2015

Johnny Hoes wist het in 1961 al. Je bent beter af in het ouderlijk huis. Voor je het weet, leg je het immers af tegen die sectiecommandant. Kom het erf dus niet af. In de seventies kwam hetzelfde advies nogmaals tot ons, maar nu in de persoon Guus die toch vooral naar huus moest komen. Aldus niemand minder dan Alexander Curly. Zo veel wijze adviezen die kennelijk toch en masse in de wind worden geslagen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus gaan we toch de deur uit. En voor je het weet, wordt je later ooit DGA en loop je ondertussen iemand tegen het lijf met wie je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. En later blijkt dat die DGA’s een adviseur plegen te hebben.

Binnenkort komt de DGA-adviseur voor een enerverende uitdaging te staan. De DGA mag misschien immers zijn pensioenpot met korting afkopen. Een simpele oplossing voor een groot probleem dat in brede kring voorkomt.

Natuurlijk zijn er allerlei haken en ogen maar eenmaal verblind door de aangereikte heilige graal, wil de DGA deze molensteen graag van zich afwerpen. De adviseur en zijn klant de DGA (m/v) zullen het snel eens zijn: gelijk doen, die afkoop. Wie in complottheorieën gelooft, zal achter deze kans toch het resultaat van een geraffineerde lobby van echtscheidingsadvocaten bevroeden. Afkopen van pensioen is niet zo moeilijk, maar was er ook niet iets met de partner van de DGA? Iets over meetekenen of zo? Ja, ook hier gaat dit spelen. Dus ja, u ziet de DGA al voor u: schat, kom eens hier. Ik zit hier met onze (hé, meestal spreekt hij over ‘mijn adviseur’) adviseur en die zegt dat jij hier even moet tekenen. Ja, er verandert namelijk weer wat met dat pensioen. Ja, je hebt gelijk hoor. Het is tegenwoordig ieder jaar zo ongeveer dat jij weer even ergens moet meetekenen omdat ze zo nodig weer de wet wijzigen. Maar geloof me, nu is het echt de laatste keer hoor. Dat vind jij toch ook wel fijn? We hebben voortaan minder kosten aan de boekhouder (hé, zie hem eens een beetje sip kijken, haha) en we zijn voor eens en voor altijd van dat pensioengedoe af.

De feestvreugde kan niet op. Een win-win-win situatie. DGA blij want hij weet weer waar hij aan toe is als hij zijn jaarrekening krijgt, fiscus blij want we hebben belasting betaald, echtgenote blij want ze is verlost van het ieder jaar maar weer moeten tekenen van al die overeenkomsten die ze toch al niet snapte. Tja, wie durft dit feestje te verstoren? Wees maar niet bang dat het verstoord wordt. Straks belt de ZorgplichtPiet aan die even komt checken of de partner (m/v) het allemaal wel goed had begrepen. Of die zit op Facebook en ziet dat er een nieuwe groep is gestart, genaamd “50 +-partners (m/v) met een pensioengat van hier tot aan de Huishoudbeurs en de Autorai”.

Nieuwsgierig als je bent, klik je dan toch even door? En ja, dan gaat er weer een (heel andere) wereld voor je open. Dames en heren DGA opgelet. Luister naar Johan Cruijff: je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Auteur(s)
Drs. C. Overduin, Grant Thornton en redacteur van Fiscaal Praktijkblad

Deel dit artikel