rvw-logo
RVW Advies

Bijtelling privégebruik auto 2016 - 19 augustus 2015

Wellicht heeft u er al over gelezen, maar bent u nog niet bezig met de regels die per 1 januari 2016 veranderen rondom de bijtelling voor het privégebruik van “de auto van de zaak”. De veranderende regels hebben gevolgen voor belastingheffing bij zowel werknemers als bij de ondernemers. Wilt u nog anticiperen op de veranderende regels; doe dat dan vóór het einde van dit jaar!

De zakelijke rijder heeft te maken met een fiscale bijtelling bij zijn inkomen als de auto ook voor privé-doeleinden wordt gebruikt. De hoogte van deze bijtelling wordt bepaald door de specificaties van de auto; hoe milieuvriendelijker deze is, hoe minder deze wordt belast. Per 1 januari 2016 zullen de bijtellingscategorieën 7%, 14% en 20% komen te vervallen. Hiervoor komen de categorieën 15% en 21% in de plaats en worden de CO2-grenzen voor de “verlaagde bijtelling” naar beneden bijgesteld. Uiteindelijk heeft dit tot gevolg dat er minder auto’s voor een lager bijtellingstarief in aanmerking zullen komen en het tarief bovendien hoger zal uitvallen.

CO2-uitstoot auto per km (g/km)

Bijtellingspercentage

0 g/km

4%

1 t/m 50 g/km

15%

51 t/m 106 g/km

21%

hoger dan 106 g/km

25%

per 1 januari 2016

Het bijtellingspercentage wordt bepaald op de dag waarop het kenteken van de auto voor het eerst op naam is gesteld en is vanaf die dag 5 jaar (60 maanden) geldig (tegen de op dat moment geldende CO2-grenzen). De nieuwe regels, met de verhoogde bijtellingspercentages en milieueisen, gelden alleen voor auto’s die vanaf 1 januari 2016 voor het eerst “te naam gesteld” worden.

Wat kunt u doen om gebruik te (blijven) maken van lagere bijtellingspercentages dan die ná 1 januari 2016 gelden?

Auto’s die onder een lager bijtellingstarief vallen, kunnen tot maximaal 60 maanden na de eerste tenaamstelling van dat tarief gebruik maken. Voor een werknemer kan het leasecontract bijvoorbeeld worden verlengd en een ondernemer zou kunnen besluiten de auto door te blijven rijden, tot de genoemde 60 maanden zijn verlopen.

U kunt besluiten om een nieuw leasecontract aan te gaan of een nieuwe auto aan te kopen, zolang er voor wordt gezorgd dat het kenteken nog in 2015 te naam wordt gesteld. Dan gelden de huidige (lagere) bijtellingstarieven en milieueisen, waarvan dan nog gedurende 60 maanden gebruik gemaakt kan worden.

De bijtellingscategorieën worden per 1 januari 2017 ook weer gewijzigd. Het aantal bijtellingscategorieën wordt dan stapsgewijs verminderd van vier naar twee. Voor volledig elektrische auto’s geldt uiteindelijk een bijtellingspercentage van 4% en het algemene bijtellingstarief wordt 22%.

Als u op dit moment met bovenstaande afwegingen bezig bent, neemt u dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden en fiscale gevolgen door te nemen.

Deel dit artikel