Overdrachtsbelasting een jaar op 2 procent - 05 juli 2011
Het kabinet wil de haperende woningmarkt een flinke duw in de rug geven door met onmiddellijke ingang de overdrachtsbelasting voor een jaar te verlagen van zes naar twee procent.
Overdrachtsbelasting
De overdrachtsbelasting wordt gezien als een belemmering voor de doorstroming op de woningmarkt. Door de economische crisis heeft de woningmarkt grote klappen opgelopen. Potentiële kopers hebben moeite om de financiering voor een huis rond te krijgen, en woningbezitters raken door het grote aanbod hun woning moeilijk kwijt. Woningen staan ook duidelijk langer te koop.
Vrijdag beslist het kabinet definitief over de maatregel die vervolgens meteen ingaat, met terugwerkende kracht tot zeer waarschijnlijk 15 juni. De maatregel maakt onderdeel uit van een uitgebreide visie op de toekomst van de woningmarkt.
Bankheffing en spaarloon afschaffen
De overdrachtsbelasting levert de schatkist nu 3,5 miljard euro op. Met de verlaging van de overdrachtsbelasting is 1,2 miljard euro gemoeid. Die krijgt het kabinet bij elkaar door banken een heffing op te leggen (300 miljoen), het spaarloon (500 miljoen) eerder dan gepland af te schaffen, de aanpak van misbruik van de vennootschapsbelasting te verscherpen (350 miljoen) en nog verscheidene kleine potjes (60 miljoen).
De afgelopen weken steggelden ministers achter de schermen al over beperkingen van deoverdrachtsbelasting. Zo kwamen er varianten op tafel voor een gedeeltelijke of gehele afschaffing van de overdrachtsbelasting en voor vrijstellingen voor starters op de woningmarkt, bijvoorbeeld over de eerste 100.000 euro.
Terugwerkende kracht
Vicepremier Maxime Verhagen voorspelde donderdagavond dat mensen die afgelopen week een huis hebben gekocht straks “niet boos” op hem zullen zijn. Vorige week adviseerde Verhagen na het kabinetsberaad iedereen die op het punt stond een huis te kopen, dat vooral te doen en niet te wachten op kabinetsmaatregelen.
Halve maatregel
De meeste partijen in de Tweede Kamer zijn voorstander van het aanpakken van de overdrachtsbelasting. De manier waarop leidt meestal tot discussie. “Het is een tijdelijke en halve maatregel, maar het is beter dan niets”, reageert PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk op het kabinetsvoorstel. Hij is tevreden dat de bankenbelasting er nu komt. Ook de SP ziet de bankenheffing met genoegen komen.
Update: De Tweede Kamer heeft het voorstel vrijdag 1 juli 2011 aangenomen. Voor de periode van 15 juni 2011 tot 1 juli 2012 gaat het tarief van zes procent naar twee procent. Het moment van de juridische overdracht van de woning is daarbij bepalend.
Bron: ANP, 4 juli 2011